Koninklijke erepenning

Cubicco wint Lighthouse Award 2017

Cubicco winnaar Lighthouse Award 2017-1.jpgprijsuitreiking_lighthouse_035sm.jpgprijsuitreiking_lighthouse_038sm.jpgprijsuitreiking_lighthouse_039sm.jpgprijsuitreiking_lighthouse_041sm.jpg
 
Cubicco is slim en innovatief in de toepassing van hout in een modulair bouwsysteem van energieneutrale en levensloopbestendige woningen. Op 13 april ontving deze gepatenteerde bouwmethode voor een- en tweepersoonshuishoudens de Lighthouse Award 2017. De jury was unaniem. Het bouwsysteem Flex! en het concept van de warmteopslag met een warmtezuil kregen een eervolle vermelding.
De Lighthouse Award 2017 is uitgereikt tijdens de jaardag van de Lighthouse Club Nederland en honoreert een persoon, project of organisatie die een buitengewone bijdrage levert aan de ontwikkeling van de bouwsector.


Mensen die bewust of onbewust kort of langdurig alleenstaand zijn of met z’n tweeën wonen vormen de doelgroep van Cubicco: starters, studenten, gescheiden mensen, hulpbehoevenden, senioren. Die groep maakt binnenkort meer dan 40% van de bevolking uit. De opzet van de woningen in hofjes en toepassing van veel licht, lucht en ruimte voorkomt eenzaamheid.

Uit het juryrapport: ‘De modules zijn industrieel en tot op detail niveau uiterst precies geproduceerd. Ze kunnen onder begeleiding van een vakgeschoolde timmerman eenvoudig worden geassembleerd binnen 6 weken. De woningen zijn vervaardigd uit onbeperkt beschikbare, gezonde, biobased, hergroeibare materialen en onderhoudsarm.
De jury is tot een unaniem eindoordeel gekomen en heeft de Award 2017 toegekend aan Cubbico.’

Cubicco lost woonprobleem alleenstaanden op
Randy Riteco van Cubicco: “Innovatie doe je niet alleen op basis van enthousiasme en visie, maar vindt pas echt plaats als er ook budget is. Daarom zijn wij erg blij met het winnen van deze prijs. Het helpt ons het woonprobleem in Nederland voor alleenstaanden van alle leeftijden op korte termijn op te lossen.”
Cubicco won uit 23 inzendingen. Aan de prijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden en een kunstwerk van Marijke de Goey.

Eervolle vermeldingen voor Flex! en warmtezuil
Flex! is een slim en innovatief bouwsysteem dat ruimte biedt aan woonvormen voor nu en later. In de uitwerking van het concept staat de eindgebruiker centraal. Het huis en de installaties kunnen door standaardisatie op veel locaties worden gebouwd, terwijl de binnenkant van de woning steeds kan worden aangepast aan de wensen van de gebruiker. De jury heeft in de beoordeling met name het daadwerkelijk beginnen met de wensen van de gebruiker zwaar laten meewegen en in de nominatie.

De warmtezuil van Solevo is modulair opgebouwd uit een PP-kanaalplaat en als een zuil met een diameter van 50 cm rechtstandig in de grond geplaatst tot een diepte van 22 meter. Met solar-absorbers die onder zonnepanelen zijn aangebracht wordt warmte verkregen en in de grond opgeslagen. De jury heeft tot nominatie besloten omdat de warmtezuil een unieke oplossing is die de warmteproductie van PV in de zomer benut voor warmtevraag van warmtepompen in het stookseizoen.

Jury Lighthouse Award 2017
De rode draad die zich dit jaar duidelijk aftekende in de Lighthouse Award verkiezing was samen zorgdragen voor een betere wereld. Onder de 23 inzendingen veel die te maken hebben met duurzaamheid. En op een enkele uitzondering na, alle afkomstig van leden van de vereniging. De jury van de Lighthouse Award 2017 beoordeelde de inzendingen op kennisniveau, innovativiteit, duurzaamheid, samenwerking en op maatschappelijke, culturele, of bestuurlijke relevantie. De jury bestond uit em.prof.dr.ir. Jos Lichtenberg, winnaar Lighthouse Award 2011, ing. Suzan Wierenga, lid departement Noord, ir. Jeroen Rijnhart, lid departement Friesland, ing. Frans van der Put, juryvoorzitter, voorzitter Lighthouse Fonds en lid departement West Brabant.

Bij de foto's
Randy Riteco van winnaar Cubicco en Bas Moens van assemblagepartner Aan de Stegge Roosendaal, die Cubicco voordroeg voor de Lighthouse Award 2017.

Nourdin Alou, Jeroen Heiblom, Erwin Spuybroek van Flex! en Jan van Herpt van Solevo.

Jury Lighthouse Award 2017 (v.l.n.r.): Frans van der Put, Suzan Wierenga, Jos Lichtenberg en Jeroen Rijnhart.
Cubicco wint Lighthouse Award 2017

Terug naar overzicht