Een avond vol interactie, ook via Teams

Een avond vol interactie, ook via Teams

Home / Een avond vol interactie, ook via Teams

lighthouse club - achtergrond wit met cirkels

Ons departement Limburg is er echt één om trots op te zijn; we hebben veel actieve leden en vaak hele goede, inhoudelijke gesprekken. We organiseren veel activiteiten, gaan zelfs ieder jaar op een studiereis met z’n allen. We hebben al veel mooie werken gezien en rondleidingen door fabrieken gehad. Ik heb al zoveel geleerd hiervan. Daarbij biedt het persoonlijke contact en het echte gesprek met vakgenoten een meerwaarde; mijn lidmaatschap is een verrijking van mezelf.

Nou ja, tot corona kwam natuurlijk. Dit jaar zouden we naar Barcelona, die reis hebben we helaas af moeten zeggen. Gelukkig hebben we in deze periode wel veel door kunnen laten gaan, op een creatieve manier: tot dansen achter de computer bij het nieuwjaarsdiner aan toe. We laten ons niet uit het veld slaan door een virus. We zijn altijd op zoek naar de mogelijkheid om iedereen aan het woord te laten, ook tijdens een Teams overleg. Want zo’n online vergadering kan je beperken in de vrijheid van een gesprek, échte interactie blijft dan achter. Heel lastig, want het is zo belangrijk om feeling met de leden te blijven houden, het is de kern van onze club.

De oproep van het landelijke bestuur van de Lighthouse Club kwam dan ook als geroepen. Of we ook zo toe waren aan een goed gesprek. Ja, dat waren we! We namen contact op en samen met de moderator (en natuurlijk mede-Lighthouse-lid) Roland Broekhuizen wisten we in veertien dagen tijd een interessante en mooie bijeenkomst uit de grond te stampen. Via Teams. Samen besloten we een externe specialist erbij uit te nodigen. We kozen voor Nathan Dijkstra van Van Wijnen Components. Onze oproep: stap uit de praktijk en neem de tijd om het anders te doen. We deden zoals gewoonlijk ons uiterste best om zoveel mogelijk leden enthousiast te maken hiervoor. We stuurden een uitnodiging via de app, een herinnering een week van tevoren en we hebben zelfs nog een aantal mensen persoonlijk gebeld. En tot slot regelden we een fijne Limburgse borrelbox voor iedereen.

Het heeft gewerkt. Van de 31 leden in ons departement, haakten er 23 aan. Nathan wist een zeer interessant en visionair verhaal te vertellen over de toekomst van prefab. En wat bleek? Interactie via Teams is wel degelijk mogelijk. Roland zorgde dat veel mensen aan het woord kwamen, brak af als het een andere kant op ging, voorkwam gesloten vragen, wakkerde de discussie aan en liet iedereen in zijn en haar eigen waarde. Dus nee, we vervielen niet steeds in dezelfde discussies, en het waren niet alleen maar dezelfde mensen die aan het woord kwamen.

Een kleine greep uit de reacties achteraf: “Modulair is de toekomst”, “Alleen maar complimenten, fantastisch initiatief”, “Complimenten voor de manier waarop we dit besproken hebben”, “Superleuke werkvorm, geslaagd experiment”, “Erg interessante discussie, we overschatten de noodzaak van een unieke woning in het licht van de woningnood”, “Indrukwekkende schaalgrootte van Van Wijnen”, “Inhoud uitstekend, aanpak excellent”, “Compliment aan Lighthouse Nederland voor het stimuleren van ontmoetingen, ondanks alles.”

We waren het eerste departement waar dit ‘cadeau’ van het landelijk bestuur is gerealiseerd. Ik zou jullie allen zeker aanraden dit ook op te pakken, wacht niet tot ‘corona voorbij is’, wat ik zo vaak hoor.

Mijn conclusie? We hebben het Lighthouse vuurtje weer weten aan te wakkeren.

Erik Kleijnen,
Voorzitter departement Limburg

PS. Meer weten over nieuwe manieren van wonen? Afgelopen zondag besteedde Tegenlicht hier ook aandacht aan.