Samen grote uitdagingen te lijf – ook wij

Samen grote uitdagingen te lijf – ook wij

Home / Samen grote uitdagingen te lijf – ook wij

lighthouse club - achtergrond wit met cirkels

Tijdens het debat op de Lighthouse Jaardag 2021 gingen vijf interessante mensen (o.a. Diederik Samsom en Henk Ovink) het gesprek aan: hoe kunnen we de grote uitdagingen die op dit moment spelen, te lijf gaan. Klimaatverandering, de woningopgave, stikstofproblematiek… en daarin verweven het belang van vertrouwen in onze sector. Kortom: grote uitdagingen. Tegelijkertijd ondervonden wij in de organisatie van de Jaardag ook zo onze eigen ‘grote uitdagingen’. Een kijkje achter de schermen.

Als enige departement in de geschiedenis van de Club organiseerden we de Jaardag twee keer achter elkaar. Helaas kon het de eerste keer niet doorgaan. En de tweede keer stonden de voorbereidingen in het teken van coronamaatregelen. Het was het eerste evenement in anderhalf jaar tijd op het hele grote evenemententerrein, dus we voelden de druk. Al snel kwamen de discussies over QR-codes, gele boekjes, testen, zelftesten en in uiterste nood een online of hybride evenement. Maar het is gelukt, met hulp van het landelijke bestuur, onze collega’s van departement Noordzeekanaal bij de deur voor de controle en vele andere functies, en met de toolkit van de Rijksoverheid.

Maar we gingen nog een uitdaging aan. Al toen we startten met de organisatie, wisten we dat we het anders wilden doen dan eerdere jaren. Dit was mede ingegeven door de vernieuwingsslag die de landelijke Lighthouse al eerder was gestart. Daarbij maakte de ALV sowieso geen onderdeel meer uit van de Jaardag. Hierdoor kwam het partnerprogramma te vervallen. Zo konden wij samen met de landelijke Lighthouse het concept ‘Lighthouse Jaardag’ nieuwe invulling te geven. Want niet alleen de Club, ook onze branche en, laten we eerlijk zijn, heel Nederland is veranderd de afgelopen jaren. We verwelkomen jongere leden, meer vrouwen, leden met hele diverse functies over de hele branche, we hebben inhoudelijke en dynamische discussies. We hakten de knoop door; dit jaar moest het anders worden. Meer van deze tijd en vooral: met een inhoudelijke invulling, zodat het ook daadwerkelijk meerwaarde biedt voor iedere bezoeker. We vroegen onszelf af: zouden wij erheen willen?

Dat ging uiteraard niet zonder slag of stoot. Want om te veranderen moet je durven. We maakten de koppeling met een thema voor de dag (‘vertrouwen in de bouw’) en zetten in op een luchtigere en tegelijkertijd inhoudelijke stijl. Om dat te bereiken en rond te krijgen, hebben we stevige keuzes moeten maken. We nodigden prominenten uit voor een inhoudelijk debat, geleid door Twan Huys, organiseerden een mooie wandeling en vonden een prachtige locatie. Ons eigen departement heeft de complimentenmeisjes en jongens gesponsord. En elk lid mocht tevens een introducé meenemen. Maar tegelijkertijd namen we afscheid van het partnerprogramma, de lunch en een chique diner. Dat was even slikken. En discussiëren. En rekenen. En verantwoorden.

Uiteindelijk klopte alles. De dag was 100% Lighthouse: we combineerden kennis, discussie, vermaak, educatie, eten én netwerken. We zagen iedereen genieten, ook die kritische leden die eigenlijk wilden vasthouden aan het oude. Inmiddels hebben we al van diverse leden feedback gekregen: “Voortaan komen we elk jaar naar de Jaardag, deze wil wil je niet missen.”

We wensen departement Flevoland veel succes met de organisatie van de Jaardag 2022! Er zijn veel mooie nieuwe initiatieven om op voort te borduren. Wij hebben er in ieder geval al zin in.

Evelien de Wolff en Annemieke Smit-Edelman

Departement Noordzeekanaal

PS. Wil je nog even nagenieten? Ga alsnog op het HEMbrugterrein de wandeling doen, of bekijk de foto’s op deze pagina of op de Facebookpagina van departement Noordzeekanaal.