Van idee in de bus tot een concreet bedrijf

Van idee in de bus tot een concreet bedrijf

Home / Van idee in de bus tot een concreet bedrijf

lighthouse club - achtergrond wit met cirkels

In het voorjaar van 2019 hadden we een departementsuitje naar Boedapest. Het zou een razend interessant weekend worden, waarin we een inkijkje kregen in hoe het aan onze kant van het ijzeren gordijn in de jaren vijftig moet zijn geweest; deze stad komt nu pas echt los van haar verleden. Maar het was niet alleen de transitie van achterstandswijken, of de hernieuwde aantrekkingskracht op buitenlandse bedrijven die ons bijblijft van dit weekend. Het was met name de geboorte van onze gezamenlijke onderneming, krap anderhalf jaar later.

We reden met de bus langs de oever van de Donau toen we aan de praat raakten over warmtepompsystemen, een trend die toen net opkwam in bestaande bouw. Inmiddels weten we dat de overheid vanaf 2026 alle cv-ketels in Nederland wil vervangen door minimaal een hybride variant. Zo ver waren we toen nog niet, we konden slechts spreken uit frustratie. Want die was er.

Een van ons is goed in de installatie van waterpompsystemen, met als specialisme beperkte ruimtes in stedelijke gebieden, maar moet daarvoor wel een boorbedrijf inhuren. Dat levert vaak hogere kosten en lange wachttijden op. De ander voert binnen diezelfde stedelijke gebieden veel funderingsherstel uit, ook in kleine ruimtes, maar werd regelmatig gevraagd of ze ook dieper konden boren. Want een bodemwisselaar met een diepte van rond de 150 meter is goed geschikt voor een warmtepomp. Als we dat nou eens zouden kunnen combineren? Dan zouden we een unieke positie hebben in de kleine stedelijke ruimte, waar we kennis van boren en installatie van een warmtepomp bij elkaar konden brengen. Het fundament van onze nieuwe onderneming was gelegd, in de bus.

Onder het genot van een drankje krasten we dat weekend in enkele Hongaarse cafeetjes de ideeën op de rand van diverse bierviltjes. Na dit weekend spraken we af op het kantoor van een ander Lighthouse-lid, een specialist in grondwatertechniek. We vroegen hem ons uit te leggen waarom we het vooral niet moesten doen. Maar zijn conclusie was: dit moeten jullie doen, het is een mooie kans. En toen ging het snel. Met ons bedrijf Geo4NRG kunnen we allebei onze expertises benutten. Van de ene kant komen de logistieke faciliteiten en mensen die gewend zijn in de infratechniek te werken. De andere kant biedt de berekening en de concrete aansluiting op een warmtepomp. Eind 2020 gingen we officieel van start en we hebben net de tweede boormachine aangekocht. We geven al met al een mooie invulling op de vraag uit de markt. Een toekomstbestendige onderneming, want de vraag zal alleen maar toenemen de komende jaren. En met een markt van bijna acht miljoen bestaande woningen is er werk genoeg.

Onze branches komen elkaar normaal nooit tegen, leven langs elkaar heen. De een begint op de bouwplaats, de ander komt veel later eens langs. Je komt niet aan elkaars vakgebied, dat is echt te ver van je bed. Maar we hebben dus wel degelijk een raakvlak: we werken beiden met de warmtebron. We hadden elkaar niet gevonden als Lighthouse er niet was geweest. Het is juist die mix van alle specialismen uit de bouwketen die iedere bijeenkomst, ieder uitje en iedere discussie weer interessant maakt. We raken nooit uitgepraat.

Patrick IJnsen, directielid Van ’t Hek Groep (en De Waalpaal), departement Amsterdam
Edwin Klomp, eigenaar Klom; bedrijven, departement Amsterdam
Beiden oprichter en directeur van Geo4NRG