We can stand the rain!

We can stand the rain!

Home / We can stand the rain!

lighthouse club - achtergrond wit met cirkels

Jaarlijks reikt de Lighthouse Club een prijs uit: de Lighthouse Award. Dit jaar staat deze prijs in het teken van de waterproblematiek in Nederland. We zijn op zoek naar ‘optimistische plannen, ideeën en innovaties voor een watervaste gebouwde omgeving’. Vanuit de overtuiging dat we als sector een grote bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van dit gevolg van de klimaatverandering.

Ik ben al een flink aantal jaren actief lid van de Lighthouse Club en vond het dan ook erg leuk om gevraagd te worden als voorzitter van de Awardcommissie. In die rol heb ik ook de eer de jury voor te mogen zitten. We zijn trots op de rest van de jury: mensen die sterk zijn in hun vak, toonaangevend in de sector en, niet te vergeten, erg relevant voor dit thema.

Op zoek naar een actueel thema kwamen we als snel uit op de klimaatverandering. Verdere afbakening bracht ons bij de waterproblematiek als gevolg daarvan. Deze problematiek is enorm en het zal niet mogelijk zijn het tij te keren. Maar er liggen enorme kansen voor de bouwsector om de gevolgen ervan te beperken. Door bij ontwikkel- en ontwerpopgaves bewust en creatief in te spelen op de situatie kunnen we met elkaar een enorme bijdrage leveren aan het verminderen van wateroverlast bij extreme neerslag en aan de andere kant het voorkomen van de uitdroging van de bodem.

Gesprekken over klimaat en milieu gaan naar mijn mening te vaak over de bedreigingen die op ons afkomen. We mogen daar niet aan voorbij gaan, maar het continu inzoomen op de bedreigingen stompt ook af. Denken in termen van kansen en mogelijkheden werkt inspirerend en leidt naar mijn mening tot meer resultaat. Terugkijkend blijkt dan ook vaak dat we al enorme stappen aan het zetten zijn. Matthijs Bouwman schreef afgelopen zaterdag in het FD over de snelheid van de energietransitie. Onderzoek geeft bijvoorbeeld aan dat de opmars van zonne-energie stelselmatig wordt onderschat, keer op keer worden prognoses ingehaald door de werkelijkheid. Vanuit een positieve insteek de mogelijkheden oppakken die er liggen, dat zou ook waterproblematiek enorm kunnen helpen ben ik van mening.    

Met de Lighthouse Award 2021 willen we mooie initiatieven voor het voetlicht brengen. Boeiende projecten, creatieve producten en inspirerende initiatieven laten zien die op een slimme manier inspelen op de waterproblematiek. Ter inspiratie van anderen maar vooral ook om de mindset te beïnvloeden. Door positief en optimistisch de focus op de kansen te leggen kunnen we met elkaar veel bereiken. We can stand the rain!

Wil je er meer over weten, je inschrijven of het doorsturen naar iemand anders? Meer informatie vind je op lighthouseclub.nl/award-2021. We zijn met commissie én jury benieuwd naar alle mooie inzendingen!

Boudewijn de Bont, lid departement ’s Hertogenbosch en voorzitter van de Lighthouse Awardcommissie 2021