Koninklijke erepenning

TeamSeminars laten de bouw effectiever communiceren

constructief-leiderschap.jpgconstructief-leiderschap (002)sm.jpgeffectieve-communicatie.jpgintensief_samenwerken.jpg
 
Een van de inzendingen voor de Lighthouse Award 2016 was afkomstig uit Zeeland. LHC-lid Jacqueline de Nood-Paree van De-Team-Engineer diende haar concept TeamSeminars in waarin de thema’s communicatie, leiderschap en samenwerken centraal staan. Ze won niet, maar het Lighthouse Fonds geeft haar graag de ruimte om uit te leggen waarom die voor de bouwsector zo belangrijk zijn.

Communicatie krijgt in veel bouwbedrijven nog niet de aandacht die nodig is. De meeste aandacht gaat uit naar productiviteit. Er is vaak onvoldoende besef dat gebrekkige communicatie een heel belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van faalkosten. Communicatie lijkt zo simpel: ‘dat doe je toch gewoon?’ Maar effectief communiceren is een ander verhaal. Grote uitdaging om daarmee veel bewuster om te gaan.

Faalkosten als gevolg van slechte communicatie
Een klant uit de bouwbranche becijferde Jacqueline ooit dat 80% van zijn faalkosten te wijten was aan gebrekkige communicatie.
Want wat kost het wel niet:
- Als er materiaal verkeerd besteld wordt, om dan vervolgens weer dagen of weken op de levering te moeten wachten
- Als er fouten worden gemaakt omdat de betrokkenen elkaar niet goed hebben begrepen
- Als er werk over de schutting wordt gegooid en diverse handelingen nog eens dunnetjes over worden gedaan omdat het niet naar de zin is
- Als een oude ruzie tussen twee collega’s de oorzaak is van elkaar ontlopen (en dus van onvoldoende communicatie)
- Als de voorraad niet goed is bijgehouden en het werk stil komt te liggen
- Als bij de opdrachtgever blijkt dat de situatie toch nét iets anders is dan was gedacht, en daardoor verkeerd of te weinig materiaal is meegenomen
- Of erger nog: dat werkploegen voor niks zijn gereden omdat niet goed was gecommuniceerd wanneer ze verwacht werden

Het zijn zomaar wat voorbeelden, die iedereen ongetwijfeld bekend voor komen. En ze kosten geld, véél geld. Begrijpelijk dat faalkosten veel managers een doorn in het oog zijn.

Mes snijdt aan allerlei kanten
Minder faalkosten hebben uiteraard positief effect op winst én dus op continuïteit van het bedrijf. Maar ook bij offerteaanvragen en aanbestedingen kan lager ingeschreven worden en is er sprake van een betere concurrentiepositie of grotere kans op de opdracht. En wat te denken van meer werkplezier en grotere betrokkenheid onder de werknemers, als gevolg van minder frustraties.
De-Team-Engineer heeft in veel bouwbedrijven de goede effecten gezien van meer aandacht voor communicatie. Van beter overleg, meer openheid en meer begrip voor elkaar, tot betere financiële resultaten én een fijnere werksfeer. Het mes snijdt aan allerlei kanten.

Serie seminars
Omdat Jacqueline merkte dat elk bedrijf eigenlijk met nagenoeg dezelfde issues kampt, heeft ze voor bouwbedrijven een serie van TeamSeminars bedacht. Om het functioneren van teams efficiënt op te krikken. Bewustwording en besef worden gestimuleerd, vaardigheden aangeleerd, onderliggende belemmerende overtuigingen aangepakt en weggepoetst. En uiteindelijk wordt transitie bewerkstelligd.

Effectieve communicatie is één van de thema’s in Jacqueline’s concept Team-Seminars. Op www.de-team-engineer.nl is er meer informatie over te vinden. Jacqueline geeft op clubbijeenkomsten in het land over deze thematiek graag een presentatie. Neem gerust contact op! jacqueline@de-team-engineer.nl

Hier vindt u het tweede artikel
Hier vindt u het derde artikel

januari 2017


TeamSeminars laten de bouw effectiever communiceren

Terug naar overzicht