Koninklijke erepenning

Drie projecten die ruimte innovatief invullen

1304_Vlissingen_beeld 01_DEF II.jpg1304_Vlissingen_beeld 01_DEF II-smal.jpg2016-01-20 12.47.34.jpgImage_20229686waterplein Tiel.jpg
 
Een speelvoorziening in een naoorlogse wijk die overtollig water opvangt. Een loods van een voormalige scheepswerf die wordt getransformeerd tot woonzorgcentrum. Cocreatie om de openbare ruimte te verbeteren. Ze hebben gemeen dat het drie projecten zijn die ruimte innovatief invullen. Bovendien zijn ze alle drie aangemeld voor de Lighthouse Award 2016.

Plein om te spelen vangt overtolig water op
Hoe pak je wateroverlast aan en verbeter je de leefbaarheid in een wijk? De gemeente Tiel kampte met beide problemen. Het Waterplein is de oplossing en creëert medio 2016 in de naoorlogse Vogelbuurt met de opvang van overtollig water een sterke buurtfunctie. Bij regen vullen bassins zich met water. Alfhankelijk van de hoeveelheid sijpelt het de grond in, of blijft het er in staan. Het plein is als multifunctionele voorziening ontworpen door de Urbanisten met ruimte om te ontspannen, sporten en spelen, met én zonder water.

Waterplein geeft wijk een boost
“Het Waterplein zal de buurt een geweldige boost geven”, meent Jolanda Klein Obbink van de gemeente Tiel. “Het lost niet alleen de wateroverlast op, maar de Vogelbuurt wordt er als wijk veel aantrekkelijker door. Er is direct breed draagvlak voor ontstaan, merkten we in overleg met de bewoners en de naastgelegen school. Ik hoop dat dit project een voorbeeldfunctie heeft voor andere gemeentes.”
Bij regen vullen twee ondiepe bassins zich met water van het dak van de school, tot een hoogte van maximaal 30 centimeter. Het sijpelt vanzelf de grond in. Is er meer regen dan komt het water terecht in twee diepere bassins. Als het droog is kan hier geskate worden, of gebasketbald en gevoetbald op het sportveld . Bij extreme regen kan het water in het sportveld maximaal 70 centimeter hoog komen te staan, maar dit zal zelden voorkomen. Het water wordt dan via ondergrondse buizen afgevoerd.

Woonzorgcentrum Vlissingen in loods scheepswerf
Het project ‘Scheldekwartier’ in hartje Vlissingen betreft de bouw van een zorgcentrum compleet met alle benodigde maatschappelijke en commerciële voorzieningen. De loods van de voormalige zware plaatwerkerij stond lang leeg en wordt herbestemd voor huisvesting voor 145 mensen met een zorgvraag. Het karakter van de voormalige scheepswerf blijft als historisch industrieel erfgoed behouden!

Industrieel karakter blijft behouden
De plaatwerkerij heeft een industriële constructie met slanke stalen kozijnen, grote stalen schuifdeuren in de gevels en een hoge open ruimte in het gebouw. Binnen komen drie verdiepingen woningen en vides. Architect atelier PRO plaatst de woningen in opdracht van WVO Zorg als een soort meubelstuk in de hal. Zo blijven de constructie zichtbaar en de imposante afmetingen van de vloer voelbaar. De gesloten gevel wordt opengebroken met veel glas. Op de begane grond komen semipublieke ruimten waar ook de wijkbewoners welkom zijn.

Evenals bij het exterieur is het idee achter het interieurontwerp een voortzetting van het industriële karakter van de Schelde scheepswerf; stoer en no-nonsens. De nieuwbouw wordt ten oosten en zuidoosten van de zware plaatwerkerij gerealiseerd, in een soort L- vorm rondom een binnentuin. Hier komt ruimte voor zorgwoningen inclusief een parkeergarage. Ook is er plek voor een restaurant, een winkel, welzijnsactiviteiten en kleinschalige medische voorzieningen.
Meer projectinformatie op de site van atelier PRO.

Huis van de Ruimte focust op openbare ruimte
De gedachte van het Huis van de Ruimte in Tilburg is om vanuit de invalshoeken onderwijs, overheid en ondernemingen, te komen tot concrete projecten op basis van actuele thema’s. Doel is de openbare ruimte te innoveren en te transformeren om deze aangenamer, efficiënter, mooier en duurzamer te maken.

Initiatiefnemer Job van den Aker van Akertech: “De eerste ervaringen zijn positief. We zijn gestart met 5 werkplekken die in wisselende samenstellingen worden bemenst. Deelnemers zijn vrije denkers uit het domein (openbare) ruimte. Het zijn mensen van bedrijven, adviseurs, zzp’ers, onderwijs, studenten. Er is al een project opgestart met studenten van Avans, via Stichting Bouwtalent die partner is. Het betreft een onderzoek naar het toekomstig gebruik door jongeren van het Bels Lijntje, een fietspad tussen Tilburg en Turnhout."

Spoorzone Tilburg
Het Huis van de Ruimte is gevestigd in Gebouw 88, Spoorzone Tilburg, de oude gereedschapsmakerij van de vroegere NS-werkplaatsen. Dit gebied is momenteel sterk in ontwikkeling en een uitgelezen plek voor mensen die willen samenwerken en ontwikkelen op vele gebieden. Momenteel voert het Huis van de Ruimte overleg met tal van partijen om samen te werken, zoals bedrijfsleven, gemeentes, waterschappen, ZLTO en natuurorganisaties. Ambitie is om bijvoorbeeld met gemeentes na te denken over de oorsprong van hun stadsprogramma. Van waaruit ontstaan nu de huidige projecten, welke problemen brengt dat met zich mee? Zo wordt gezocht naar pilotprojecten die vernieuwend zijn. Momenteel wordt ook een samenwerking verkend met de Tussenheid beweging Brabant.

Lighthouse Award 2016
Hier leest u alles over de winnaar en de eervolle vermeldingen.
Hier leest u meer over de 21 ingediende voorstellen.

april 2016



Terug naar overzicht