Koninklijke erepenning

Toeleverancier van bouwkranen verovert Scandinavië

foto 1-uitsnede.jpg3 foto's kraan.jpgfoto 1-uitsnede.jpgfoto 5-uitsnede2.jpg
 
Monta-Rent uit Beverwijk, het bedrijf van mede eigenaar Cor Koopmans, LHC-lid van departement Noordzeekanaal, heeft recentelijk de landelijke pers gehaald, omdat het bedrijf verschillende megaorders in Scandinavie binnensleept. Een paar maanden geleden heeft het bedrijf de eerste zelfrijdende torenkraan geleverd voor een groot bouwproject in Kopenhagen. Cor Koopmans is daar enorm trots op. En terecht!

Cor Koopmans is Commercieel Directeur van Monta-Rent Bouwlogistiek, een bouwtoeleveranciersbedrijf dat de Montalift Snelmontage Torenkraan bouwt. Daarnaast verhuurt en verkoopt Monta-Rent onder meer aluminium hijskranen, Winlet glasrobots en de Mobylift. Kortom, het bedrijf voorziet in allerlei rijdend materieel dat bij een bouwproject kan worden ingezet.

Eerste zelfrijdende hijskraan in Denemarken
“Drie jaar geleden kregen wij een aanvraag via een Deense aannemer om een zelfrijdende hijskraan te leveren voor renovatie werkzaamheden”, vertelt Cor Koopmans. “Zulke hijskranen zijn nog niet eerder in Scandinavië ingezet, dus de Denen keken hun ogen uit, toen deze kraan zonder machinist de bouwplaats opreed.” Monta-Rent heeft deze zelfrijdende vierwiel aangedreven en vierwiel aangestuurde hijskraan zelf ontwikkeld. Deze kraan is vrij snel opgebouwd. De kraan is op de bouwplaats verrijdbaar en wordt op afstand bediend.
Cor Koopmans legt uit dat in Scandinavië elke kraan, klein of groot, moet worden bediend door een machinist. In Nederland kunnen hijskranen tot een lastmoment van 10 ton meter, ook zonder hijsbewijs bediend worden. “We kregen goedkeuring om deze kraan in te zetten voor het renovatieproject in Kopenhagen”, zegt Koopmans. “Samen met onze relatie in Denemarken hebben wij fors reclame gemaakt voor onze hijskraan en dit concept bij verschillende opdrachtgevers in Scandinavië voorgesteld.”

Techniek doet het werk
In Scandinavië zijn aannemers gewend met standaard kranen te werken die veel geld kosten door transport, montage en demontage. “Onze kranen zijn binnen een kwartier tot een half uur opgebouwd en afgebouwd. Dat lukt me zelfs in m’n eentje, want je moet de techniek het werk laten doen”, zegt Cor Koopmans. Monta-Rent kreeg het na drie jaar marktresearch en acquisitie voor elkaar om dit type zelfrijdende snelmontage torenkranen in Scandinavië op de markt te brengen. Inmiddels zijn drie hijskranen in bestelling, waarvan er al een aan Denemarken is geleverd. Cor Koopmans heeft vertrouwen in de toekomst. Hij schat in dat de Scandinavische markt de komende vijf tot tien jaar behoefte heeft aan zeker een vijftigtal hijskranen van dit type. “We zijn opgelucht dat de ergste crisisjaren voorbij zijn”, aldus Cor Koopmans.

www.montarent.nl


Toeleverancier van bouwkranen verovert Scandinavië

Terug naar overzicht