Koninklijke erepenning

Bijzonder lidmaatschap: vader en zoon Dansen

Frits en Ralph Dansen FDarchitecten-1.JPGFDarchitecten model_3d-01.PNGFDarchitecten - Tilburg1.jpgFrits en Ralph Dansen FDarchitecten.jpg
 
Architect Frits Dansen en zijn zoon Ralph zijn samen directeur van architectenbureau FD architecten uit De Moer. Beiden zijn ook lid van de Lighthouse Club Midden-Brabant. Frits is al een kleine veertig jaar lid van de LHC. Zoon Ralph sinds een paar jaar. Beiden doen regelmatig een beroep op het LHC-netwerk.

“Toen ik lid werd, eind jaren 70, was ik het jongste broekje van de club. De Lighthouse Club was mijn eerste netwerkclubje”, vertelt Frits. De LHC van toen bestond uit oudere heren en hij vond het een hele eer om uitgenodigd te worden als lid. “Ik was nog niet afgestudeerd, maar bouwde als student mijn architectenbureau uit. Destijds bestond de LHC voornamelijk mannelijke aannemers, makelaars, installateurs en verzekeringsmensen. Qua achtergrond is de samenstelling van onze club door de jaren heen niet veel veranderd. Nu heeft de club inmiddels meer vrouwen als lid.” Frits vertelt over de jaarlijkse excursies die al sinds zijn lidmaatschap worden georganiseerd. “Zoals de tennistoernooien die we speelden tegen de medewerkers van de ENCI in Maastricht”, weet Frits zich nog te herinneren. “Dat was vooral heel gezellig met lekker eten en drinken. De wedstijden eindigden altijd met gelijk spel.” Prettig vindt hij dat door de ballotage een hechte, betrouwbare club ontstaat. “Omdat je elkaar kent en vertrouwt, kun je makkelijker met elkaar optrekken, vooral zakelijk. Voor mij heeft het lidmaatschap van de LHC soms geresulteerd in opdrachten over en weer met partijen die je kent.” Ook in tijden van nood stonden leden elkaar bij. “Toen een aannemer uit onze club failliet ging, zijn wij een actie gestart om hem zoveel mogelijk financieel te ondersteunen. Dat heeft deze aannemer veel goed gedaan”, zegt Frits.

Vader en zoon
Vader en zoon Dansen werken prima samen. Als twaalfjarige jongen werkte Ralph tijdens de vakantie al op het architectenbureau van zijn vader. Na zijn studie aan de TU Delft trad Ralph in dienst bij hem. Op dit moment werken beide architecten in opdracht van een woningcorporatie in Tilburg aan een renovatieproject van portiekwoningen uit de jaren zeventig (zie foto's). “De bedoeling is dat de woningen worden aangepakt om nul-op-de-meter te realiseren”, legt Ralph uit. De minimale energie die de bewoners nodig hebben in deze woningen, wordt opgewekt met zonnepanelen op het dak. “De directeur van de woningcorporatie en de directeur van een van de bouwbedrijven van dit project, zijn beiden lid van onze Lighthouse Club”, vertelt Ralph. “Dat is puur toeval, maar het werkt prettig als je elkaar kent.”

Jong en oud
In Frits’ zijn jonge jaren bestond er naast de LHC voor de meer gesettelde heren, ook een LHC voor jonge mannen in de bouw. Dat waren vaak de zonen van de LHC-leden, die liever niet samen met hun pa naar dezelfde club wilden. “Toen de oude heren de LHC Midden-Brabant verlieten, zijn beide clubs samengevoegd”, zegt Frits. “Zonen en dochters van onze leden die ook in de bouw werkzaam zijn, krijgen voorrang om lid te worden. Zo is Ralph ook bij onze club terecht gekomen”, zegt Frits. “Dat betekent niet dat we alles op een presenteerblaadje aangereikt krijgen”, vult Ralph onmiddellijk aan. “Maar, als LHC-lid zijn we wel bevoorrecht. Het netwerk biedt mij als architect veel inzage op het gebied van ketensamenwerking met fors verkorte bouwtijd, bijvoorbeeld. Tijdens een LHC-bijeenkomst praat je makkelijk met vakgenoten over het oplossen van bepaalde problemen, die je tegenkomt tijdens een project. Lid zijn van de LHC schept vaak een band. Ook als je leden van andere LHC-departementen tegenkomt, die je nog niet kent. Zo hoort een goed netwerk te functioneren”, zegt Ralph.

Meer over FD architecten.


Bijzonder lidmaatschap: vader en zoon Dansen

Terug naar overzicht