Koninklijke erepenning

Steppen voor het goede doel

step 1.jpgstep 1.jpgstep 2.jpgstep 3.jpg
 
Twee supersteps die werden gebruikt voor een stepmarathon van honderdduizenden kilometers voor het goede doel, zullen worden omgebouwd tot een blijvend kunstwerk. Het Rotterdams Lyceum heeft 22 ontwerpen gemaakt, waaruit het beste idee gekozen wordt. Floor van der Kemp, lid van Lighthouse Club Rijnmond, initieerde samen met Joop van Hor van de stichting Sportzeskamp de realisatie van dit kunstwerk.

Wat begon als een ludieke actie om mee te doen aan het TV-programma Spel zonder Grenzen uit de jaren 70, groeide uit tot een serieuze en intensieve stepmarathon voor het goede doel. Een groep deelnemers aan de stepmarathon uit Hoogvliet nam het initiatief om voor het goede doel te steppen om zo meer aandacht te trekken voor ongeneeslijke ziekten zoals kanker en ALS. Speciaal hiervoor werden twee speciale steps gebouwd, waarmee drie mensen tegelijk op één step kunnen steppen. De eerste stepreis van de Hoogvlietse steppers ging naar Parijs. Deze actie werd zo’n succes dat verschillende stepreizen volgden, zelfs naar New York, Washington en Londen. Inmiddels is 1,2 miljoen euro bij elkaar gestept. Na 33 jaar en honderdduizenden kilometers afgelegd te hebben, zullen de steps in de vorm van een permanent kunstwerk een blijvende herinnering worden aan deze actie voor het goede doel. Inwoners van Rotterdam, Hoogvliet, Spijkenisse en Vlaardingen, woonplaatsen van de steppers, stemmen nu mee op de winnaar.

3 finalisten Rotterdams Lyceum
Uit de 22 ontwerpen wees de jury drie finalisten aan: de Kroon van Minne Ponsen, de Boom van Zina de Geus en het Bouwpakket van Sofie Dankerlui, alle drie studenten Kunstrichting van het Rotterdams Lyceum voor Kunst, Wetenschap en Ondernemen. De jury beoordeelde de ontwerpen op uitvoerbaarheid, veiligheid en duurzame materiaalkeuze. De jury stelde als voorwaarde dat de supersteps in het kunstobject worden verwerkt. Indrukwekkend vond de jury het hoge aantal inzendingen met de veelzijdige ontwerpen van de leerlingen, die hierin veel tijd en energie hebben gestoken. “De leerlingen hebben veel aandacht besteed aan de presentatie, maquettes en tekeningen”, zegt Van der Kemp, lid van de jury. “Interessant aan dit project is om vooral jongeren bij dit soort initiatieven voor goede doelen te betrekken. De opzet is immers om een breed draagvlak te creëren voor het bijdragen aan een goed doel en elkaar hiervoor de te ondersteunen.” Van der Kemp heeft het Rotterdams Lyceum gevraagd om leerlingen voor dit initiatief een aantal kunstontwerpen te laten maken. Pim Peters (ook LHC-lid Rijnmond) is door Van der Kemp gevraagd om de haalbaarheid van de ontwerpen kunstwerk te toetsen en om deel te nemen aan de jury.

Kunstwerk op rotonde Hoogvliet
Maandag 11 mei 2015 zijn de twee supersteps met een drijvende bok naar de RDM-campus van Heijplaat gebracht en op de kade gezet. Zodra de winnaar eind mei bekend wordt gemaakt, gaan studenten van het Albeda College op de campus in Heijplaat-Rotterdam aan de slag met transformeren van de steps. In oktober zal het kunstwerk op een rotonde in Hoogvliet worden geplaatst.

Foto's: Roel van Deursen

Kijk voor meer informatie op www.stepkunstwerk.nl

mei 2015


Steppen voor het goede doel

Terug naar overzicht