Koninklijke erepenning

Passiefbouwen Award 2014 voor eerste energieneutraal woonzorgcentrum

Vroomshoop - zuid-voorzijde krijgt schaduw van loofbomen.jpgVroomshoop - gas-zonnebolier met voorraadvat-smal.jpgVroomshoop - ingepakte kanalen op het dak.jpgVroomshoop-smal.jpgVroomshoop - ventilatiestrook voor nachtventilatie.jpg
 
Tijdens de Week van de Bouw 2015 is de Passiefbouwen Award 2014 in de categorie Overige Gebouwen gewonnen door de 22 energieneutrale zorgappartementen in Vroomshoop. Het zorgcentrum is massief-passief gebouwd met vertrouwde bouwmaterialen zoals kalkzandsteen en gemetselde buitenspouwbladen. Door passief te bouwen werd dit project een voorbeeld om de voordelen van de passiefhuismethode te laten zien: een zeer hoog comfort met minimale stookkosten. Twee LHC-leden waren erbij betrokken.

Uit het juryrapport: “Een project in een moeilijke categorie. Een vormgeving die voorbeeldig past in de omgeving. Een ontwerp waarbij alle voordelen en mogelijkheden van passief bouwen worden uitgebuit en tot hun recht komen. Een energievraag die zo laag is dat individuele bemetering elk jaar meer zou kosten dan de kosten van de gebruikte brandstof. Grote aandacht voor de zomerse nachtventilatie, die koeling totaal overbodig maakt.”

Altijd lente
Woningcorporatie Mijande Wonen bouwde voor huurder De Baalderborg Groep in Vroomshoop voor bewoners met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking 21 appartementen en één ‘ouder-kind voorziening’ met gemeenschappelijke voorzieningen als woonkamers, keuken, kantoorruimte en twee logeerkamers. Door de constante binnentemperatuur en frisse binnenlucht is het altijd lente in huis. Peter Zuithof is directeur-bestuurder van Mijande Wonen en lid van departement Overijssel. Carl-peter Goossen van BouwQuest (departement Betuwe) was één van de betrokken bouwpartijen.

Massief passief
Het nieuwe woonzorgcentrum ademt duurzaamheid. Niet alleen ten aanzien van producten en materialen, maar ook wat betreft ontwerpmethodiek en procesaanpak. Het is massief passief gebouwd: minimaal energiegebruik en maximaal comfort, door passief te bouwen met ‘massieve’ vertrouwde bouwmaterialen, zoals kalkzandsteen. ‘Passieve’ energie van de zon en restwarmte wordt optimaal benut, zodat het gebruik van energie voor koeling en verwarming tot een minimum beperkt blijft. Ook de energie voor huishoudelijke apparatuur wordt in toenemende mate met eigen energieopwekking verkregen.

Integrale aanpak
Het project is mede op basis van het morfologisch ontwerpproces tot stand gekomen. De opdrachtgever werd enthousiast over de passiefhuis aanpak, traditioneel gebouwd zonder heel ingewikkelde installatietechniek. De werkwijze (‘scrummen’) is een sociale innovatie in de bouw. Een zelfsturend team van professionals werkt samen met de opdrachtgever het scenario uit en zoekt daarbij constant naar wat het beste werkt. Met de integrale ontwerpmethodiek en BIM (Bouw Informatie Model) kwamen alle voordelen van passief bouwen volledig in beeld en is de bouw binnen het budget gebleven. Het project toont aan dat bij integrale benadering de meerkosten van een passiefhuis nauwelijks nog van invloed zijn.
Carl-peter Goossen over de aanpak: "Integraal werken en doen kan alleen in vertrouwen. Als je weet dat het hele project zonder contract is gegaan alleen met een handdruk, dan weet je hoe groot het vertrouwen was tijdens het verloop van het project!"


februari 2015Passiefbouwen Award 2014 voor eerste energieneutraal woonzorgcentrum

Terug naar overzicht