Koninklijke erepenning

Built4U genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs

Built4U graphic.jpgBuil4U - impressie smal.jpgBuilt4U - stap 1-4.jpgRon de Goei.jpg
 
Built4U is een nieuwe renovatiemethode die door Kingspan, Doorwin, Unidek, Zehnder-J.E. StorkAir, Trecodome, The Source en Van Aken Architecten is ontwikkeld. Built4U is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs die op 9 februari tijdens het Bouwgala van de Nederlandse Bouw wordt uitgereikt. Aan het woord: Ron de Goeij, directievoorzitter Van Aken Architecten in Eindhoven en voorzitter LHC-departement Rijnmond.

Built4U is een betaalbare renovatiemethode om sociale woningen te renoveren naar passiefhuisstandaard. Binnen vijf dagen wordt een complete woning aangepakt met prefab bouwproducten die vanuit een 3D-BIM model zijn geproduceerd.
Volgens de jury van de Nederlandse Bouwprijs is Built4U een mooi concept, passend in een trend en een uitstekend antwoord op de vraag hoe de integrale kwaliteit van onze bestaande naoorlogse woningvoorraad in korte tijd en op betaalbare wijze kan worden verbeterd. Built4U vraagt om aanpassingsvermogen van het traditionele bouwbedrijf, die door dergelijke initiatieven snel wordt ingehaald.

Opwaardering energielabel
Ron de Goeij, directeur van Van Aken Architecten en voorzitter van Lighthouseclub departement Rijnmond, legt uit dat met Built4U, dat zij samen met hun partners in twee jaar tijd hebben ontwikkeld, woningcorporaties met evenveel geld hun duurzame ambities kunnen halen. “De woning wordt digitaal gescand, en daarvan wordt een 3D-model gemaakt”, legt hij uit. Op grond van dit model leveren de bouwtoeleveranciers hun onderdelen aan, die digitaal zijn geproduceerd en dus naadloos passen. Na vijf dagen is een compleet gerenoveerde woning opgeleverd. Deze renovatie kan een opwaardering van het energielabel realiseren van G naar A of A+. De Goeij legt verder uit dat aan dit renovatiemodel een financieringsconstructie zit gekoppeld. “De woonlasten voor de huurder blijven nagenoeg gelijk vanwege een lagere energierekening.” In Heereveen is Built4U toegepast bij woningen van woningcorporatie Accolade. De woningen zijn veel comfortabeler dan vóór de renovatiewoonlasten en door de lagere energierekening zijn de woonlasten niet toegenomen. “Daarnaast zijn de woningen nu energiezuinig en veel minder belastend voor het milieu”, vult De Goeij aan.

Nieuwe rol architect
Van Aken Architecten timmert aardig aan de weg, ondanks de crisis. “We laten vooral zien wat we doen, in plaats van uit te leggen wat we graag zouden willen doen als architect. Daarin zit een subtiel verschil.” De term ‘architect’ is wat De Goeij betreft, een te beperkte definitie van het vak. “De toekomstige architect is geen gebouwontwerper meer zoals een traditionele architect, maar hij ontwerpt een 3D-oplossing voor een bouwkundig, stedenbouwkundig of infrastructureel probleem. “Als ontwerpers zijn we nu in een uiterst vroeg stadium betrokken bij een project, zelfs als het nog niet eens een project is. We passen specifieke technische innovaties toe en we optimaliseren de bouwprocessen. Integraal wordt met partners een veel breder probleem aangepakt, dan puur en alleen de bouwopgave”, zegt De Goeij. “We lossen een complex probleem op, dat er uiteindelijk ook nog goed uitziet. Wij noemen dat Building Perfection, want dat is onze ultieme taak als ontwerpers”, zegt De Goeij.


februari 2015


Built4U genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs

Terug naar overzicht