Koninklijke erepenning

Eerste pilot Lighthouse scholenproject bij KWC in Culemborg een succes!

IMG_0324.jpgIMG_0318.jpgIMG_0324.jpg
 
Op 27 maart 2013 hield het departement Utrecht een eerste pilot in het kader van het door haar georganiseerde ‘Lighthouse scholenproject’, op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. De laaiend enthousiaste reacties van zowel leerlingen als leerkrachten maakten duidelijk dat dit project toekomst heeft.

De projectgroep is met drie enthousiaste leden van het departement Utrecht, te weten Ad van Luijt, Vestigingsmanager van Koop Bronbemaling B.V., Cees van Dillen, directeur van aannemersbedrijf C. van Dillen & Zoon B.V. en Fleur van Tol, advocaat Vastgoed- en Ondernemingsrecht bij de Advocaten van Van Riet, gestart om scholieren te interesseren voor de bouw in de meest brede zin.
De scholieren maken kennis met de wereld van de bouw, door ze ’s ochtends in kleine groepjes eerst zelf een kleinschalig bouwproject te laten uitvoeren en ’s middags mee te nemen op excursie naar een ‘echt’ bouwproject. Leerlingen beginnen ’s ochtends in groepen van vier aan de bouw van een brug of een huis. De brug is een vrije opdracht, het huis wordt gebouwd aan de hand van bouwtekeningen.
HAVO en VWO scholieren van het KWC te Culemborg hebben in de pilot een huis van lego gebouwd. Eerst moest op basis van de bouwtekeningen een ‘aanbesteding’ worden gedaan, daarna kon de bouw van het huis beginnen. De scholieren moeten dus eerst vanaf de tekeningen uitrekenen hoeveel stenen / dakpannen / ramen ze nodig hebben en hoeveel het bouwen van het huis zal kosten. Vervolgens moeten ze bepalen hoeveel van de diverse bouwmaterialen besteld moet worden en in welke volgorde. Na uitlevering van de materialen kan gestart worden met de bouw, waarbij het erom gaat wie als eerste het huis in elkaar heeft gezet.
In de volgende pilots gaat de hele groep van leerlingen ’s middags mee op excursie naar een interessant bouwproject van een van de leden van het departement Utrecht. De scholieren kunnen dan zien hoe het bouwen in praktijk wordt gebracht Dit is leuk en leerzaam omdat de scholieren ‘s morgens hebben ervaren dat het bouwen van een woning lang niet zo simpel is als het lijkt en dat het best ingewikkeld is om het bouwproces soepel te laten verlopen.
Het KWC in Culemborg, een grote scholengemeenschap (VMBO/Havo/VWO) had enthousiast gereageerd op het voorstel van Cees van Dillen van Lighhouseclub departement Utrecht, om bij hen de eerste pilot te houden. Vier groepen leerlingen, HAVO en VWO, meldden zich woensdag 27 maart jl. om mee te doen aan dit bouwproject. Aanvankelijk wat onwennig maar gaandeweg steeds fanatieker om het huis zo snel en goed mogelijk te bouwen.

De foto’s geven een impressie van deze eerste pilot bij het KWC.

Eerste pilot Lighthouse scholenproject bij KWC in Culemborg een succes!

Terug naar overzicht